Mägikotkaga Luigela* diivanil

Just äsja paluti soomlastel ühel veebilehel taas valida Soome kõigi aegade parim sportlane. Hääletuse võitis kergejõustiklane, olümpiavõitja Paavo Nurmi, kes kunagi Helsingis toimunud suveolümpiamängudel ka tõrvikut kandis ning tule süütas. Ent top 10 hulgas oli ka see mees siin pildil.
Foto leidsin nüüd oma arhiivi tuulutades. Ent selleta vist ei usuks ise ka, et kohtumine ilmsi tõesti oli. Ent me kohtusime: see oli tõsiselt ehe päev mägikotkaga.
Foto sai tehtud hea kolleegi, LP peatoimetaja Ingrid Veidenbergi kunagist õpetust järgides – pildistage persooni pildistades ka seda, kuidas intervjuu sünnib. Mõistan täna seda lauset iseäranis hästi, sest see siin pole edevus, vaid ajalugu. Ja ühel hetkel ka tõestus lugejale, et tõepoolest: intervjuusid tehakse päriselt inimestega kohtudes. Ka ajal, mil telefon ja internet elu nii mugavaks on teinud.
2015, Joutsenos – *tõlkes tähendab alevi nimi Luigelat
Seda intervjuud püüdsin aastat 2007, mil Matti Nykäneni toonase esindajaga kirjavahetust pidasin. Tõeliselt tulemuslikuks muutus mu töö alles augustis 2015, mil Matti esimest korda telefonis ütles, et ta intervjuu eest raha ei küsi, kuid vestlus toimub ainult seal, kus tal on mugav. Neli kuud helistasin pea üle päeva, veendumaks, et ta päriselt ka meid fotograafiga omale iseloomulikus keskkonnas vastu võtab. Siis juhtus ime: Soome president Niinistö kutsus mägikotka iseseisvuspäeva vastuvõtule. Kutse oli juba kolmas taoline, ent esimene, mille Nykänen päriselt vastu sai võtta. Miks, no sellest me ka rääkisime. Muustki. Hiljem meid oma kodust Eesti poole tagasi saates ütles majaperemees: "Mulle meeldivad sihikindlad inimesed!"
Pildi tegi Liis Treimann.
Eriti hea meel on mul selle üle, et kolleegid mu tekstist veebi jaoks nii apetiitse lugemise kujundasid. Aitäh, Aarne ja Tiina.

Populaarsed postitused sellest blogist

Liis-Katrin Avandi: me ei varja oma pisaraid

Rita Rätsepp: õnnest, rikkusest ja Alo Mattiisenist

Jumalike juhuste tragöödia ehk Immanuel Volkonski lugu

Kirikumees ja vabamüürlane Jaan Tammsalu: saladusi tulebki hoida

Veronika Portsmuth: olen õnnelik, et üldse midagi mäletan