Soomlane Eestis I osa

Suvine raadiosaade Vikerraadio eetris "SUVISED HUVID" 

Lustakas leid spordimuusemist
Pooleldi eestimaalased Pirkko ja Usko Espoost nõustusid oma muljeid ja mõtteid kuulajatega jagama.


Millal jõudsite ja millised on reisuplaanid?
"Tulime just äsja. Esimene ost oli telefonikaart, et saaks soodsamalt sõpradega ühendust pidada, käisime ka sadamaturult läbi ning siis sööma. Edasi on plaanis Saaremaale sõita, see on kindel, et ees ootab veel ringsõit Lätis ja Leedus!"

Miks just Saaremaale? Mis teid seal ees ootab?
"Tuttavate suvila Salme vallas - suur palkmaja. Tuttavad on samuti soomlased ja nad on maja ise sinna ehitanud. Meil endil ei ole hetkel veel plaani Eestist maad või talu osta. Kuid korter siinsamas Tallinnas on ostetud küll. Sadama terminaali lähedal on oma öömaja olemas."


Milline on õhkkond ja meeleolu Eesti pealinnas? Mis teis siin linnas köidab?
"Toompea ja sealne vaade, samuti Linnahalli pealne ala ja sealne vaade. Ja pühapäeva pärastlõunane vanalinn - seal on siis nii mõnusalt rahulik," räägib Pirkko.
"Piritia ja Stroomi rand on samuti meelepärased. Käime siin alati ratastega sõitmas. Ümber Ülemiste järve oleme sõitnud," lisab Usko.

"... jalgrattakella ei helistata ..."
"Oleks tore, kui ka eestlased harjuks arvestama ratastega ja jalgratta-kultuuriga üldisemalt.
Oleme märganud, et eestlased sõidavad üsna harva ja vähe jalgratastega. Ja kui ollaksegi sadulas, siis jalgrattakella ei helistata. Kell on ju selleks et saaks jalakäijaid hoiatada!
Oleme märganud, et kui meie ratastel kella helistame, siis ehmatab see inimesi nii, et ta kõrvale astumise asemel hoopis rattale ette hüppab!"

Millises seisus on teie meelest Tallinna ratta-teed?

Need on väga hea kattega ja mõnusad sõita. Aga tavalised kõnniteed on sõitmiseks kehvemas seisus. Äärekivid on kõrged, kaldteid peaaegu polegi. Kuid jah, rattateed on tõesti korralikult tehtud. Oleme Viimsi neemele välja sõitnud, kohe lust on sõita!"

Kas teil on omad jalgrattad kaasas või laenutate siit?"Tuleme Eestisse alati omade jalgratastega. Koos korteriga on meil siin ka garaaž, seal on neid hea hoida. Autoga saab sõidetud tõesti vaid erandjuhtudel. Ja kui oleme ka autoga sõitnud, siis paha sõna siinse liikluse kohta enam öelda küll ei saa.

"Soome on tõesti kallis maaja on üllatav, et eestlased käivad Soomes kaubareisil."
Tallinn on näiteks Helsingiga võrreldes tasane ja see meelitab ikka sadulasse rohkem kui autorooli. Kui nüüd need rattakellad jalutajaid vaid vähem ehmataks!"

Eestlaste jalgratastest ka paar sõna: millised need võõrale silmale paistavad?

"Siin on vähe moodsad rattad linnas kasutamiseks. Soomes näeb selliseid enamasti ikka kaljusel maastikul. Linnas on teistsugused. Meil endil on sellised vana-aegsed jalapiduritega, nendega on linnas paras sõita. Oleme märganud, et eestlase ratastel puuduvad näiteks poritiivad. Ja muidugi need rattakellad!"

Räägime veel Saaremaast! Milliseid kauneid paiku olete leidnud?

"Kuressaare linn on imeline. Oleme käinud ka Panga pangal ja näinud Kaali järve. Saaremaal on palju sündmusi, millest oleme osa saanud. Väikelinna idüll Kuressaares on see miski, mis tagasi tõmbab.
Aga tuttav helistas just ja vabandas, et Eesti hinnad on eelmiste aastatega tõusnud. See hindade tõus ja Eestis peagi kasutusele tulev euro teevad meid murelikuks. Muretsema paneb see, et äkki tõusevad ka Eestis hinnad nii nagu Soomes - et algul 1/5 ja siis veel 10 %."

Naljaga pooleks saab ju siia vahele küsida: kas on võimalik Soome hindu ületada? Soome on ju EU kallimate maade hulgas?

"Soome on tõesti kallis maa ja on üllatav, et eestlased käivad Soomes kaubareisil. Oleme ju kuulnud , et siinne palgatase on palju madalam kui üle lahe. Aga jah, Eesti populaarsemad linnad on tõesti hindu tõstnud. Niisugused on meie kogemused!"

Kui teie hirmule tõepõhi alla saaks, kas teile tuleb siis uus reisisiht leida?

"Käisime tollesama Saaremaa sõbraga Boliivias ja soovitasin just tal nüüd sealt majake osta. Seal on muide parimad lihatoidud, mida senini söönud oleme ja hind oli nelja euro ringis (~50 krooni).
Aga jah, kui senised lemmiklinnas kalliks muutuvad, otsime siin maal uued. Näiteks ilusas linnas Valgas on mõnus."

Kuidas te valite söögikohta?
"Ega me valigi, astume lähimasse sisse ja kui menüü ei meelita, siis valime järgmise koha."
Millise tasemega olete harjunud? Mis on teeninduses teie jaoks oluline?
"Eestis on hea tase, nii laias laastus. Kahju on ehk sellest, et siinsed toitlustajad kipuvad unustama, et ühekordseid kliente ei ole. Klient tahab ja uuesti tulla, kuid kui miski meeleolu või üldpilti rikub siis ei taha ju tagasi minna.
"Eestis on hea tase - nii laias laastus! /---/Restoranis ei saa ju lihtsalt niisama toitu ette kanda"
Rääkisime just naaberlauas istuvate soomlastega ja nemad olid ka pisut pettunud, et õlu oli soe ja teenindus jättis soovida. Restoranis ei saa ju lihtsalt niisama toitu ette kanda. Suhtumine jääb meelde ja nii võib kliente kaotada!"

Te käisite just nüüd soomlaste rahastatud restoranis söömas. Kas omaniku rahvus on oluline?

"Ei ole, valime lähipiirkonnast. Meie lemmikrestoran Balti jaama lähedal on kahjuks tegevuse lõpetanud."

Tallinn tundub teile väga tuttav linn olevat. Mitmes külaskäik see teil siia on?

"Reisil oleme siin tõesti väga sageli käinud. Oleme siin isegi aasta elanud. Soomes on võimalik saada aasta jagu puhkust, kui oled teatud hulga aastaid jätkuvalt tööd teinud ja selle sapatti-aasta elasin ma Tallinnas," räägib Pirkko.
"Mõned tuttavad eestlased on rääkinud, et Soomes
sõidavad nad palju korralikumalt ja eeskirju järgides"
Milline mulje siis Eestist kujunes?
Selles mõttes oli pilt nukker, et klassivahed jäid teravalt silma. Kerjus ja miljoneid maksvad autod on siin kõrvuti. See on rusuv vaatepilt. Aga selline on elu. Ehkki me seda teadvustada ei taha. Ja kurb on, kui seda muuta ei saa.
Meie eluajal ei ole Soomes sellist lõhet inimeste vahel olnud, umbes 100 aastat tagasi oli see küll nii."

Mis muutus Eestis pärast Euroopa Liiduga liitumist? Kas igapäevaelus on seda märgata?

"Piiriületamine läks lihtsamaks ja teatud piirangud Soome-Eesti vahel kadusid. Muidu on kõik ikka Eesti moodi nagu enne," seletab Pirkko.
"Oleme Eesti kaudu ka mujale maailma rändama lennanud. Kunagised Tax Free ostud on ära kadunud, " lisab Usko. "nüüd on euro tulek, kardame ehk hindade tõusu, eks seda näe!"

Mida te Eestisse tulles, siin olles, kardate?

"Kuritegevuse kohta ei oskagi õieti öelda, ehkki ka meil on ühte-teist varastatud.
Rahakott ja jalgratas on varaste saagiks langenud," räägib Usko.
Pirkko lisab, et tema kardab lahtiseid koeri. "Neid on siin päris palju ja ma tõesti kardan koeri. Viimastel aastatel on selliseid omapäi kõndivaid koeri küll vähemaks jäänud, kuid Soomega võrreldes on neid siiski palju. Soome koeraperemehed hoiavad oma loomad inimeste keskel ikka rihmas."

Milline on teie arvates Eesti liikluspilt, eestlaste liikluskultuur?

"Mõned tuttavad eestlased on rääkinud, et Soomes sõidavad nad palju korralikumalt ja eeskirju järgides. Sellest hoolimata ei ole siinne liikluspilt kohutav. Tallinnas püüame tegelikult autoga sõitu vältida, jalgratastega on palju mugavam. Siis oleme aga märganud, et ülekäiguraja ees peatub odavam LADA kohe kindlasti, kuid kallim auto ei taha isegi kiirust vähendada. Kui ka see pilt on tänases Tallinnas harva esinev.
Aga parkimine - no see on ikka vahel täiesti suvaline!"


Populaarsed postitused sellest blogist

Liis-Katrin Avandi: me ei varja oma pisaraid

Rita Rätsepp: õnnest, rikkusest ja Alo Mattiisenist

Jumalike juhuste tragöödia ehk Immanuel Volkonski lugu

Kirikumees ja vabamüürlane Jaan Tammsalu: saladusi tulebki hoida

Veronika Portsmuth: olen õnnelik, et üldse midagi mäletan