Killuke ajalugu



Igal põlvkonnal on oma unelus ja eesmärk, oma seletus nii olnust kui olevast. Alles aeg sõnastab ja hindab mis on mis ja kes on kes.
Tavaliselt elavad nüüdisajal üheskoos kolm-neli põlvkonda. Tegelased selles vabanemiseloos olid sündinud “Eesti ajal”, sõja ajal, pärast sõda, Hrustšovi sula ajal, stagna-, perestroika- ja laulva revolutsiooni ajal.
Kuidas me siin eelmise sajandi lõpuveerandil oma elu elasime?
Kas riik nimega Eesti Vabariik oli üldse veel meie kõigi jaoks olemas?
Aga nimega NSV Liit?
Kas polnud nii, et ametlik ja ajakirjanduslik retoorika ei jõudnudki meie kõigini? Tõenäoliselt enamik meist ei vaevanud pead, mida need kommunistid ja riigimehed korraldavad või mõtlevad. See oli oma ju ainult neile ja natuke ka kaaskonnale. Vaid nemad mõistis, mida nende intriigidega taotlevad ja kuhu sihivad.
Meie elasime oma elu, oma eesmärkidega, meile jäetu lubatud võtete ja mõtetega. Elasime me siis nagu teispool mingit müüri?
Ehitasime endale kodusid, kasvatasime kurke, kartuleid ja lilli, et neid müüa ja edasi ehitada, käisime tööl ja töö juures, sünnitasime lapsi ja andsime neile haridust. Teadlased nuputasid, kirjanikud kirjutasid, sportlased sportisid. Õpetajad õpetasid, maarahvas haris maad ja kasvatas karja, kalurid püüdsid kala, kaevurid kaevandasid, töölised töötasid...
Olmeelu eliidi moodustasid kaubandusjuhid, laojuhatajad, direktorid, parteifunktsionäärid, baarimehed, uksehoidjad, miilitsad, julgeolekumehed, ametiühingutegelased – kõik need, kel oli mida jagada või kes meil silma peal hoidsid. Jagajad ja valvurid olid valitsejad. /raamatust "Tagasiteel tulevikku"/

Populaarsed postitused sellest blogist

Liis-Katrin Avandi: me ei varja oma pisaraid

Rita Rätsepp: õnnest, rikkusest ja Alo Mattiisenist

Jumalike juhuste tragöödia ehk Immanuel Volkonski lugu

Kirikumees ja vabamüürlane Jaan Tammsalu: saladusi tulebki hoida

Veronika Portsmuth: olen õnnelik, et üldse midagi mäletan