Vangil on ... trellid II

Delfi pildipanga foto Tartu vanglast

... eelnenud lugu ...

Toit on aurutatud, süüa saab kolm korda päevas ja süüakse kongis. Mitte nii nagu ameerika filmides näha – suures saalis ja kõik koos.
Kong on kahele mõeldud, kõvade koikudega ruum. Kuid sinna kuulub ka pesemisnurk ja WC. Duši all võib käia piiramatult. Sooja vett on. Magamiseks on umbes 10 cm paksused poroloonist alused.
* * *
”Jumala õnn, et ma lugeda oskan!”
Inglise keele õpik on, üht-teist on jõudnud sealt juba ka selgeks õppida. Raamatukogu on pidevas kasutuses. Nüüd tahaks juba VALIDA - raamatute valik on piiratud.
”Võimlemine on osa päevast kuid pallimänguvõimalus mul puudub, sest ma pole selles tsoonis. Meil on kitsas betoonkoridor, milllel on lae ja katuse asemel traatvõrestik.”
* * *
Midagi juurde tuua ei saa, kõik see, millega on ”sisse” tuldud, jääb.
Kui midagi on vaja, siis tuleb vanglapoest osta. Vang raha ei kasuta ega oma kinnipidamiseajal näe. Raha kannavad kodused eriarvele üle ja vangile öeldakse saldo.
Arsti juurde pääseb ikka, kui arst kohal on. Kuid hambaarsti oleks samuti vaja, teda pole.
* * *
Millest siin mõeldakse?
”Parem, kui üldse ei mõtle!”
Vanglas on siiski suhteliselt turvaline – soe söök, pesemisvõimalused, raamatukogu, vaba aeg. Kas see on ikka karistus?
”Jah! Kõige suurem karistus on see, et sotsiaalset ümbrust ei ole. Mitte kellegagi ei ole suhelda, kui just oma vägitegudega ülbata ei taha või ”plaane” teha ei soovi.”
Kui karistust saaks valida, milline oleks alternatiiv?
Roolijoodik, kellega kõnelesin kannab lühiajalist karistus – 7 kuud vangistust. Nii istuvad täisjõus mehed käed rüpes tegemata mitte midagi, sest tänased vangid ei käi enam vatjovkasid tegemas või madratseid õmblemas. Kraave kaevatakse ka vaid Ameerikas filmides. Alternatiivina tuleks kõne alla ehk selline karistus, kus süüdimõistetu töötaks tasuta kusagil talus sulasena… Oleks vaid võimalik, teeks mees hoopis tööd. Kuid vaba-karistuse seadust veel pole.
Süütunne?
"On. Isegi endale on loll otsa vaadata. Nii nõmedast on läinud: jäin korduvalt vahele ja enamasti sellepärast, et oli vaja keset pidu "autoga siva järele minna". Nii on ju alati ja aastakümneid tehtud. See on nii loll õigustus ja aga nii ju oli. Mäletad?"
Elu ilma Viinata
"Siin ei tule meeldegi. Polegi vist nii kaua järjest viinata olnud... Praegu on alles esimesed nädalad, kuid ehk ei lähe hullemaks see olemine."
* * *
Vangi päevakava
  • 7.00 äratus seejärel saab ise pesu pesta – automaatmasinad on olemas, pulber peab endal olema. Kui pole, poest saab osta.
  • 7.30 hommikusöök vahenditeks lusikas-kruus-kauss, isu peab tekkima suletud ukse taga omaenda kongis;
  • 8.00 vaba aeg
  • 12.30 lõunasöök
  • vaba aeg
  • 18.00 õhtusöök
  • 20.00 suletakse kongide uksed ning algab vaikne
Sellises rütmis kulgeb ligi 50 aastase mehe elu kuna vana-aasta õhtuni. Selleks ajaks loodab ta koju, vabadusse, pääseda.

Populaarsed postitused sellest blogist

Liis-Katrin Avandi: me ei varja oma pisaraid

Rita Rätsepp: õnnest, rikkusest ja Alo Mattiisenist

Jumalike juhuste tragöödia ehk Immanuel Volkonski lugu

Kirikumees ja vabamüürlane Jaan Tammsalu: saladusi tulebki hoida

Veronika Portsmuth: olen õnnelik, et üldse midagi mäletan