Andekas iludus ujedate ja tagasihoidlike maalt


Jaana Pelkonen (30) 
  • Saatejuht, õhtujuht, modell;
  • Unistab poliitilisest karjäärist;
  • Horoskoobilt veevalaja;
  • Pikkust 160 cm;
  • Harrastab salsa-tantsu;
  • Kümneaastase saatejuhikogemusega;
  • YLE Eruovisiooni saatejuht 2005. aastast. Soome eurolaulude eelvoorusid juhtis sel kevadel kolmandat aastat järjest;
  • Valdab soome, rootsi, inglise, hispaania ja prantsuse keelt;
  • Sel kevadel kirjutab kommunikatsiooni erialal magistritööd.

Eurovisiooni kolmikdraama
Ühel esmaspäevaõhtul, kell 20.45 sai Jaana telefonikõne, mis ta hetkeks täiesti sõnatuks olevat võtnud. Soome Eurovisiooni organisatsiooni pealik kinnitas teisel pool torusse, et Jaana on valitud Euorvisiooni õhtujuhiks. Palju õnne!
Aitäh, jah muidugi, kuid kellega koos…? 
Valiku puhul olevat üks tähtis kriteerium olnud õhtujuhtide omavaheline keemia. Seetõttu valiti lavapartneriks näitleja Mikko Ala-Leppilampi (28).
Ilmselt oli Jaana siiski hetkeks ka pettunud, ehk nõutugi. Oli ta ju pool aastat varem lubanud, et soovib senist lava- ja eetripartnerit  Heikki Paasoneni.
“Eurovisioon on suur austusavaldus, suurim võimalus saatejuhile. Loomulikult tahan ma laval koos Heikkiga olla.”
Nii arvas ka suur osa Soomest. 
Tänaseks on Heikki ja Jaana tööalanesuhe jahtunud. Räägitakse koguni, et nad  vältivat üksteist.

Kaks kuud hiljem
Jaana teab, et tänu lavale pääsemisele jääb tal suur osa eurovisioonil toimuvast ja võistlusega seonduvast nägemata. Tal tuleb ju nüüd kodus istuda ja materjalides tuhnida – nagu ta ise ütleb.
Soomlased on Jaana ja Mikko valikuga rahul. Rohkemgi. 
Interneti foorumites arvatakse nii: ”Nad oskavad olla loomulikud ja kindlal ning see eeldab ju tugevat eeltööd – järelikult on neil selleks oskused ja valmidus. Olgem tänulikud, et kellelgi on siin ujedate ja tagasihoidlike inimeste maal piisavalt esindusjulgust ja annet!”
Liisk on langenud ning hea enesetunne on h-hetkel sedavõrd oluline, et jätkuva spekuleerimise ja ohkimisega pole mõtet seda mustata.
Ka Soome kõmuajakirjandus on neile kenasti töörahu andnud.

V-stiil ja telemark-maandumine 
Legendaarsete suusahüppetornide linnast Lahtis pärit Jaana käib aegajalt kodulinnas suusavõistlusi jälgimas: “Seda meeleolu on võimatu kuhugi mujale üle kanda. Meil kõigil peaks kasvõi kord elus olema võimalus, seista paljude vateeritud pükstesse ja sulejopedesse pugenud inimeste hulgas ning kannustada oma lemmikuid.”
Oma isiklikku hüppetorni ronis kaunitar 15aastasena. Pelkoneni meedia-karjäär algas Lahti kohalikust raadiojaamast, kuhu tüdruk käis end suvepraktikale pakkumas. Stiil oli vaba, kuid maandumine nii kindel, et siit edasi hakati tööd juba temale pakkuma. Väljakutseid jätkub ning soomlased ei olegi väsinud kelmikalt naeratavast ja särasilmsest kaunitarist, kes kunagi vastust võlgu ei jää. 
Sel kevadel on Pelkonenil käed ja pea tööd täis: magistritöö ja eurovisioon peavad tema päevadesse kenasti ja kõrvuti mahtuma. Ränk on see kindlasti, sest kui su õnnestumist jälgib ikka kogu suur Soome, kuidas sa siis libised... 
Muide, Jaanale taheti kevadesse mahutada veel üks roll: parlamenti pürgija oma. Ent Jaana jäi endale kindlaks, sest parlamendisaadiku leib ei olevat veel vähemalt täna tema jaoks. “Soovin kõigepealt õpingud lõpetada, siis otsustan, kelleks ma suureks saades hakkan!” rõhutab ta.
* * * 
Jaana jagas Lordiga Ateenas võidupäeva ja kuuldavasti uskus Lordi võitu algusest peale. Sel aastal elab ta kaasa Soome esimesele Idols-võitjale, Eurovisoonil Soomet esindavale Hanna Pakarinenile. Kuid ta ei oota võitu. “Taseme hoidmine on hoopis raskem. Me oleme juba teinud ja näidanud. Nüüd tuleb veel veidi näidata ja teha!”
Selline tuhkatriinu-lugu siis ja see jätkub, sest unistusi Jaanal jagub: 
”Tahaksin kuhugi Ladina-Ameerika riiki, suursaatkonda praktikale pääseda!”

FAKTE KA: Jaana Pelkonen ja Mikko Leppilampi on Eurovisiooni ajaloos järjekorranumbrilt 19. õhtujuhtidepaar. Enne “paarisrakendeid” juhtisid lauluvõistlust 32 nais-saatejuhti ja üks kord on laval olnud ka õhtujuhtide-trio.
52. Eurovisiooni poolfinaal toimub Helsingis Hartwall Areenil neljapäeval 10. mail ja finaal on laupäeval, 12. mail. Osavõtjaid on sel aastal rekordiliselt – 42. riigist, finaali pääseb neist 24.

Õhtujuhtide esitlusele järgnenud pressikonverentsil küsiti Jaanalt ja Mikkolt, kuidas nad laval, otse-eetris ootamatustega toime tulevad á la kleit läheb katki ja kukub maha või kaob elekter või kukub prožektor kaela. Mõlemad lubasid suhtuda olukorda nii, nagu see olekski pidanud sedasi minema. 

Populaarsed postitused sellest blogist

Liis-Katrin Avandi: me ei varja oma pisaraid

Rita Rätsepp: õnnest, rikkusest ja Alo Mattiisenist

Jumalike juhuste tragöödia ehk Immanuel Volkonski lugu

Kirikumees ja vabamüürlane Jaan Tammsalu: saladusi tulebki hoida

Veronika Portsmuth: olen õnnelik, et üldse midagi mäletan